Christopher Nolan az Oppenheimer-film sikerének rendezője

Újra látható Christopher Nolan Oppenheimer című filmje, miután több mint 183 milliárd dolláros bevétellel bekerült a világ kasszapénztárába. A Robert Oppenheimerről, az "atombomba atyjáról" szóló thrillert kizárólag egy hétig vetítik 2023. november 3-tól, beleértve az Imaxot is.

 

A Hollywood Reporter pénteki oldalát idézve (2023. 11. 10.) ez a korlátozott részvétel hat 70 mm-es Imax filmvetítési helyszínt foglal magában világszerte és négy AMC Imax vászont Kaliforniában és New Yorkban, valamint két másik helyszínt Londonban és Melbourne-ben, Ausztráliában. . Egy hollywoodi film ritka újrajátszása az Imax képernyőjén vélhetően nagy közönséget vonzott.

 

christopher_nolan.jpg

 

Ezzel Nolan epikusa minden idők negyedik legnagyobb bevételt hozó Imax-kiadása. Ebben a második világháborús életrajzi filmben Cillian Murphy J. Robert Oppenheimer fizikust alakítja, akit az "atombomba atyjaként" ismernek a Manhattan Projectben játszott szerepéért.

 

Az Oppenheimerben Emily Blunt, Matt Damon és Robert Downey Jr. és Florence Pugh. Az ismétléseket olyan helyszínekre célozták, ahol a film a világon a legnagyobb közönségnek örvend, így az Imax 54 országban és területen, köztük az Egyesült Államokban és Kínában is elérte a nyári legnagyobb bevételt.

 

Oppenheimer filmjét Hoyte van Hoytema operatőr forgatta Imax kamerákkal és Imax 65 mm-es és 65 mm-es nagyformátumú filmek kombinációjával. A film Imax fekete-fehér analóg fényképezést is használ.

 

Christopher Nolan alakja

 

Christopher Nolan arról ismert, hogy a filmeket részesíti előnyben a digitális mozival szemben, valamint az Imax kamerák és a technológia iránti szeretete. A Variety pénteki (2023. 10. 10.) című könyvéből idézve Christopher Nolan elkészítette az "Oppenheimert" Kai Bird és Martin J. Sherwin 2005-ös American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer című könyve alapján. Nem egyedül, az Oppenheimert Nolan készítette Emma Thomasszal és Charles Rovennel együtt.

Read Read Read Read Read Read

A háromórás, R-besorolású dráma, amelynek akcióinak nagy része laboratóriumokban és kongresszusi meghallgatásokon megy végbe, csaknem 950 millió dollár bevételt hozott világszerte, többet, mint szinte bármelyik újabb Marvel-film. A folyamat során átformálta Hollywood elképzelését arról, hogy mi számít a kasszasiker szórakoztatásnak.

 

christopher_nolan_movies.jpg

 

Az alakjával kapcsolatban a Britannica oldalára hivatkozva Christopher Nolan 1970. július 30-án született Londonban, Angliában. Leginkább brit filmrendezőként és íróként ismert noir-szerű vizuális esztétikájáról és szokatlan, gyakran erősen konceptuális narratíváiról.

 

Nolant amerikai anya és brit apa nevelte, családja Chicagóban és Londonban töltötte az időt. Gyerekként a Haileybury-be, egy Londonon kívüli bentlakásos iskolába járt.

 

Nolant gyermekkora óta érdekelte a filmkészítés, és apja Super-8 kameráját használta rövidfilmek készítéséhez. Hatással voltak rá George Lucas Star Wars-trilógiája és Ridley Scott magával ragadó disztópikus filmjei.

 

Nolan utazása a különböző filmcímeken való munka során

 

A University College London tanulmánya után, ahol angol irodalmat tanult, Nolan vállalati és ipari oktatóvideókat kezdett rendezni. Ezzel egy időben dolgozott első teljes lemezén, a Followingen (1998).

 

A film középpontjában egy író áll, aki nehezen talál ihletet, és Nolannek 14 hónapba telt, mire elkészült. A fesztiválon elért sikerei miatt producer feleségével Hollywoodba költöztek.

 

christopher_nolan_batman_movie.jpg

 

Nolan áttörését a 2000-es Memento jelentette, amely egy sikerfilm, amelyet testvére, Jonathan novellája alapján dolgozott fel. Instabil, fordított sorrendű történetszálat használ, hogy tükrözze főhőse, egy rövid távú amnéziában szenvedő férfi megtört mentális állapotát, aki megpróbálja felkutatni azt a személyt, aki megölte a feleségét.

 

A film kritikus és népszerű sikert aratott, és a Nolan fivéreket Oscar-díjra jelölték a legjobb eredeti forgatókönyvért. Nolan ezt követte az Insomnia (2002) című thrillerrel, amely az alaszkai vadonban játszódik, Al Pacino főszereplésével, mint egy kompromittált rendőrnyomozó.

 

Dolgozott egy Batman filmen

 

2003-ban a Warner Brothers felkérte Nolant, hogy rendezzen egy Batman franchise-filmet, ami az első volt a rosszul fogadott Batman & Robin 1997 óta. Nolan által nagyon várt Batman Begins (2005), Christian Bale főszereplésével, a szuperhős eredetére összpontosít, és egy komorabb filmet is tartalmaz. és valósághű beállítás és hangvétel, mint a korábbi Batman-filmeknél.

 

Nagyon jól fogadták, a film a szuperhősfilmek új irányzatának előfutára lett: a realizmus felé való elmozdulás, és eltávolodtak a műfaj képregényes gyökereitől. Nolan következő projektje a The Prestige (2006) volt, amely két egymással hadakozó illuzionistáról szól a 20. század elején Londonban.

 

Ezután elkezdett dolgozni a második Batman-filmen, amelyet testvérével, Jonathannal közösen írt. A Sötét Lovag (2008) jobban hajlott a helyszín, a kitalált Gotham morális és szerkezeti hanyatlására, és újjáélesztette a klasszikus Batman gonosztevőket, mint például a Jokert (Heath Ledger alakítja). A Sötét Lovag minden idők egyik legnagyobb bevételt hozó filmje.

 

Az Inception (2010) megjelenése egy olyan forgatókönyv megvalósítását jelentette, amelyet Nolan egy évtizeddel korábban kezdett el. A film főszereplője Leonardo DiCaprio egy vállalati kém, aki titkokat lop el olyan technológia segítségével, amely lehetővé teszi számára, hogy belépjen az emberek álmaiba. Az Inception egy újabb kereskedelmi és kritikai siker volt, és megszerezte Nolan második Oscar-jelölését a legjobb eredeti forgatókönyvért.